Club van het Jaar
Over de verkiezing

------------------------------------------------------------

Wegens de ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus stellen wij de verkiezing 'Club van het Jaar' voorlopig uit tot 20 april 2020. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en indien nodig stellen we de verkiezing uit tot een geschikter moment.
 
Wij hopen dat alle sport- en cultuurverenigingen weer snel de plek zullen zijn waar iedereen zijn of haar sport of culturele activiteit kan beoefenen. Waar je andere mensen ontmoet en verbindingen maakt. Waar je samen kunt genieten.

------------------------------------------------------------

Zet jouw club in de schijnwerpers!

Wil jij laten zien hoe gaaf, bijzonder of uniek jouw sport- of cultuurclub is? Pak dan het podium en doe mee aan de verkiezing Club van het Jaar 2020! Win naast de nationale titel een masterclass naar keuze van een expert, een professionele promotiefilm van jouw club en maak gebruik van alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht om je club in de schijnwerpers te zetten.

Achtergrond van de verkiezing Club van het Jaar

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen, welke samen het grootste sociale netwerk van ons land vormen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. En waar talent opgeleid wordt. Samen bereik je meer dan alleen en dáárom is verenigen zo belangrijk. Rabobank is vanaf haar oprichting nauw betrokken bij clubs en verenigingen. Dat komt omdat zij als coöperatie ook een soort vereniging of club is. Daarom heeft Rabobank samen met NOC*NSF, LKCA, Kunstbende, AD en de regionale dagbladen het initiatief genomen om het fenomeen verenigen te vieren en te belonen.

Reactie jury winnaars 2019

De jury heeft vele malen kippenvel gekregen tijdens het gesprek met Triple ThreaT en vat de vereniging als volgt samen: “Triple ThreaT is een way of life, een tweede familie. Deze club heeft echte maatschappelijke impact en is een hechte en inclusieve vereniging. Niemand wordt uitgesloten, iedereen is welkom. Triple ThreaT is altijd op zoek naar talent in elke persoon, onder het motto: “Het is mooi als je basketbal-talent hebt, het is veel mooier als je je als mens weet te ontwikkelen”.

Bij Music All Enschede was de jury onder de indruk van haar ondernemerszin en Open Club-gedachte: “Ze gaan vernieuwing aan, zoeken samenwerking op en hebben een honger naar advies en artistieke en organisatorische verbetering.”

Hoe werkt het?

Nomineren
Van 23 maart tot en met 5 mei kan je jouw club, vereniging of stichting nomineren via www.clubvanhetjaar.nl. Alle sport- en cultuurclubs die in Nederland als vereniging of stichting staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen meedoen aan de verkiezing. Sportclubs moeten ook aangesloten zijn bij een landelijke sportbond die op haar beurt weer is aangesloten bij NOC*NSF. Voor cultuurclubs (verenigingen, stichtingen of groepen) geldt dat hun kerntaak zich richt op het bieden van activiteiten op het gebied van cultuurbeoefening in de vrije tijd, in (één van) de disciplines dans, theater, muziek, circus, creatief schrijven of beeldende kunst. Clubs die zich met name richten op de organisatie van een terugkerend of eenmalig evenement zijn uitgesloten van deelname. 

Genomineerden geven door deel te nemen aan de Verkiezing toestemming aan de Organisatie om hun naam en/of logo, het opgegeven verenigingsverhaal bij de aanmelding evenals mogelijke foto's van de overhandiging van de prijs voor promotionele doeleinden met betrekking tot de Verkiezing te gebruiken.  

Stemmen
Van 20 april tot 24 mei mag er gestemd worden. Maak gebruik van ons promotiemateriaal om jouw achterban te mobiliseren. 

Gemeente- en provinciewinnaars
Op 26 mei worden de clubs met de meeste stemmen per gemeente en provincie bekendgemaakt. Er zijn minimaal 50 stemmen nodig om een titel te kunnen winnen.

Wildcard
Dit jaar introduceren we ‘een wildcard’ voor een sport- én een cultuurclub. Deze clubs worden gekozen door de jury op basis van het opgegeven verenigingsverhaal bij de aanmelding. Dus de onderbouwing en motivatie zijn leidend, niet het aantal stemmen. Deze wildcard-winnaars mogen zich vervolgens, net als de provinciewinnaars, presenteren aan de jury op woensdagavond 10 juni.

Juryavond voor provinciewinnaars
De provincie- en wildcardwinnaars pitchen op woensdagavond 10 juni hun club voor een vakjury bestaande uit professionals uit de sport- en cultuurwereld. Dit zal in de avond plaatsvinden bij de Rabobank in Utrecht. 

Landelijke winnaars sport en cultuur
De vakjury beslist vervolgens welke sport- en cultuurclub zich in 2020 ‘Club van het jaar’ mogen noemen. De winnaars worden dezelfde avond, op 10 juni, bekend gemaakt en krijgen de prijs uitgereikt.


Prijzen
Naast de eervolle titel ‘Club van het Jaar’ en alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht, ontvangen de landelijke winnaars in de categorie sport en cultuur een masterclass naar keuze van een expert en een professionele promotiefilm. Alle gemeente- en provinciewinnaars ontvangen een plaquette voor in het clubhuis. 

Ambassadeurs van de verkiezing
De ambassadeurs uit de sport- en cultuurwereld dragen de verkiezing Club van het Jaar een warm hart toe. Zij weten als geen ander hoe belangrijk een vereniging kan zijn om plezier in je sport of culturele activiteit te hebben. Dat dit de basis kan vormen voor levenslang plezier en wie weet voor een succesvolle carrière in sport of cultuur.

Ambassadrice Suzanne Schulting:

Suzanne is de grande dame van het Nederlandse shorttrack. Ze heeft op 21-jarige leeftijd al alles gewonnen wat er te winnen valt. Op de Spelen in PyeongChang maakte Suzanne Schulting haar Olympisch debuut. Een fantastisch debuut waarbij zij twee medailles wist te veroveren. Samen met de andere shorttracksters won ze op een sensationele manier brons op de relay. Maar het hoogtepunt was toch wel een gouden plak op de 1000 meter. Het allereerste shorttrack goud voor Nederland ooit! Tijdens het WK shorttrack in Sofia in 2019 won ze de 1.000 meter én werd ze allround shorttrack kampioen. In december 2018 werd dit multi-talent verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. 

Ambassadeur Daan Boom:

Daan Boom is programmamaker, muzikant en komiek. Vanaf zijn dertiende is Daan al bezig met het maken van theater en programma’s. In 2008 won hij samen met zijn vrienden Stijn van Vliet en Jasper Demollin de nationale Kunstbende met absurdistisch cabaret. Van 2010 tot 2013 toerde Daan met muzikaal cabaretier Hans Liberg. Tegenwoordig maakt en presenteert hij het programma Streetlab voor de KRO-NCRV. Met dit programma werden zij in 2015 genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring. Daan was ook te zien in het derde seizoen van Maestro en is vanaf 2018 presentator van het KRO-NCRV kinderprogramma Betreden Op Eigen Risico. Verder speelt Boom in de Tante Joke Karaoke band. 

Fotograaf: Marilyn Bartman

Voorwaarden deelname
Alle sport- en cultuurclubs die in Nederland als vereniging of stichting staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen meedoen aan de verkiezing. Sportclubs moeten ook aangesloten zijn bij een landelijke sportbond die op haar beurt weer is aangesloten bij NOC*NSF. Voor cultuurclubs (verenigingen, stichtingen of groepen) geldt dat hun kerntaak zich richt op het bieden van activiteiten op het gebied van cultuurbeoefening in de vrije tijd, in (één van) de disciplines dans, theater, muziek, circus, creatief schrijven of beeldende kunst. Clubs die zich met name richten op de organisatie van een terugkerend of eenmalig evenement zijn uitgesloten van deelname. Bekijk ook de algemene voorwaarden.

Volg ons
*lt;script*gt;!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '524637687727854'); fbq('track', 'PageView');*lt;/script*gt;*lt;noscript*gt;*lt;img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=524637687727854&ev=PageView&noscript=1" /*gt;*lt;/noscript*gt;

Om deze website ten volle te benutten dient u cookies te accepteren - toon details